Sık Sorulan Sorular

  1. Teşvik ödemesi yalnızca ilgili yılın 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen faaliyetleri kapsamaktadır.
  2. Devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelerine görevlendirilenler, vakıf üniversitelerindeki görevlendirmeleri devam ettiği sürece gerçekleştirdikleri faaliyetlerden dolayı teşvik başvurusu gerçekleştiremezler.
  3. Vakıf Üniversitelerinden Devlet üniversitelerine geçen öğretim elemanları, sadece devlet üniversitelerinde görev yaptıkları sürede gerçekleştirdikleri faaliyetleri için teşvik başvurusu gerçekleştirilebilir.
  4. Başvuruda sunulması zorunlu olan form ve belgeler aşağıda listelenmiştir:

Akademik teşvik ödeneği kapsamında değerlendirilecek proje türleri:

  1. Normal Araştırma Projesi
  2. Çok Disiplinli Araştırma Projesi
  3. Öncelikli Alan Araştırma Projesi
  4. Uluslararası Araştırma İşbirliği Projesi
  5. Yüksek Lisans Tez Projesi
  6. Tıpta Uzmanlık Tez Projesi
  7. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Tez Projesi
  8. Doktora Tez Projesi
  9. Sanayi İşbirliği Projesi

İlgili yönetmelikteki proje tanımına uygun olmak ve yeterli düzeyde kanıtlayıcı bilgi ve belge sunmak kaydıyla teşvik kapsamında değerlendirilmesi uygundur.

Yönetmelikteki proje tanımına giren araştırma projelerinin tümü teşvik kapsamında değerlendirilmelidir

İlgili yönetmelikteki proje tanımına uygun olmak ve yeterli düzeyde kanıtlayıcı bilgi ve belge sunmak kaydıyla teşvik kapsamında değerlendirilmesi uygundur.

Bu projeler kapsamında akademisyenlerin araştırmacı ve danışmanlık görevlerinin teşvik kapsamında değerlendirilmesi mümkündür.

BAP Projelerinde yönetici görevi yürütücü ile eşdeğerde kullanılmaktadır. Bu kapsamdaki görevlerin YÖKSİS’e Yürütücü olarak girilmesi uygundur.

Yönetmelikte bursiyerlik görevi için puan öngörülmediğinden teşvik kapsamında değerlendirilmesi uygun değildir.

  1. Çalışma üniversite ve araştırmanın ilgili olduğu kurumlarca önceden onaylanmış olmalı ve başvuruda sunulacak kanıtlayıcı belgelerde araştırmanın başlangıcı açıkça belirtilmiş olmalıdır.
  2. Çalışma en az 3 ay süre ile yürütülmüş olmalıdır.
  3. Çalışma YÖK ve Üniversite değişim programları kapsamında veya bir proje kapsamında yürütülmüş olmamalıdır.

  1. Senior isim olabilmek için araştırmacı son isim olmalı ve türüne bakılmaksızın aynı alanda daha eski tarihli 10 adet uluslararası yayını olmalıdır.
  2. Correspondence yazarlık için yayımlanan makalede/yayında ilgili yazarın Correspondence yazar olarak belirtilmiş olmalıdır.
  3. Birden çok basımı bulunan kitaplar veya kitap bölümleri için yalnızca birinci basım dikkate alınır.

Basılı yayınlarla aynı koşulları sağlayan elektronik ortamda yayımlanmış yayınların tümü teşvik kapsamındadır.

Dergi, kitap, proje vb faaliyetler için gerçekleştirilen hakemlik görevleri teşvik kapsamı dışındadır.

Önceden bu görevleri başvurularına dahil ederek YÖKSİS’ten form üreten araştırmacılar bu bileşenleri çıkardıktan sonra tekrar başvuru formu üretmeli ve başvuruda yeni formları kullanmalıdır.

Teşvik kapsamında Editörler Kurulu Üyeliği olarak değerlendirilir.

Baş Editör görevleri Editör olarak teşvik kapsamında değerlendirilebilir.

Her bölüm için ayrı teşvik başvurusu yapılmalıdır.

Alan indeksleri konusunda kesin bir liste bulunmamaktadır. Bir yayının aktif olan bir alan indeksinde tarandığının belgelenmesi yeterli kabul edilecektir.

Yayınlardaki yazarların Türk veya yabancı olmasına yönelik ayırım söz konusu değildir. Tüm yazarlar dikkate alınmalıdır.

Yayın editörlüğü görevleri teşvik kapsamında değildir.

İlgili faaliyet için Yönetmelikte belirtilen koşulların sağlandığını açıkça ortaya koyabilecek düzeyde bilgi içeren internet sayfası ekran görüntüleri yeterli kabul edilebilir. Ancak, başvuruda ekran görüntüsünün alındığı ilgili internet sayfası adresleri belirtilmelidir.

İlgili faaliyet için Yönetmelikte belirtilen koşulların sağlandığını açıkça ortaya koyabilecek düzeyde bilgi içeren internet sayfası ekran görüntüleri yeterli kabul edilebilir. Ancak, başvuruda ekran görüntüsünün alındığı ilgili internet sayfası adresleri belirtilmelidir.

Bu mahiyetteki faaliyetler Diğer kategorisi altında teşvik kapsamına dahil edilebilir.

İlgili yönetmelikte belirtilen bileşenlere uygun nitelikte ise ve gerekli koşullar sağlanıyor ise teşvik kapsamındadır.

Aynı faaliyet hem tebliğ hem de makale olarak yayımlanmış ise yalnızca bir başvuru yapılabilir. Araştırmacı hangi kategoride başvuru yapacağına kendisi karar verebilir.

Yalnızca 2015 yılında basılmış/yayımlanmış yayınlar teşvik kapsamındadır.

  1. Serginin dikkate alınan yıl içerisinde gerçekleştirilmiş veya başlamış olması zorunludur.
  2. Tekrar eden sergiler için yalnızca bir kez teşvik başvurusu/değerlendirmesi yapılır.
  3. Uluslararası sergiler için, serginin uluslararası nitelikte olduğuna dair bölüm, ana bilimdalı veya ana sanatdalı kurulu kararı sunulmalıdır.

Sergilerin teşvik kapsamında değerlendirilebilmesi için yönetmelikte belirtilen şartları karşılaması zorunludur.

Yönetmelikte belirtilen koşulları sağlayan faaliyetler teşvik kapsamında değerlendirilir.

  1. Araştırmacının atıf yapılan çalışmasının yayınlandığı yıldaki unvanı dikkate alınacak.
  2. Lisansüstü tezlere yapılan atıflarda değerlendirmeye alınacak.
  3. Yalnızca Yönetmelikte belirtilen yayın türlerindeki çalışmalarda yapılan atıflar dikkate alınacak.

YÖKSİS Teşvik Ödeneği kapsamında Atıf verilerinin girildiği ekranda mevcut atıf türleri dışındaki atıfların teşvik kapsamında belirtilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, tezlerde yapılan atıflar teşvik kapsamı dışındadır.

Tezlere yapılan atıflar teşvik kapsamındadır.

Araştırmacının atıf yapılan çalışmasının gerçekleştirildiği dönemdeki unvanı dikkate alınmalıdır.

Araştırmacının teşvik kapsamında yeterli düzeyde kanıtlayıcı belge ve bilgi sunması durumunda değerlendirmeye alınabilir.

  1. Tebliğin çalışmada ismi yer alan en az bir araştırmacı tarafından sunulması zorunludur.
  2. Etkinliğin yurtiçinde veya yurtdışında yapılması önemli değildir. Bilim kurulunda en az beş yabancı akademisyen bulunması zorunludur.
  3. Katılım Belgesi veya yazarlardan en az birisinin ilgili etkinliğe katıldığını gösteren belge.

Yurtiçinde veya yurt dışında olmasına bakılmaksızın yönetmelikte belirtilen şartları sağlayan tebliğler teşvik kapsamında değerlendirilir.

Katılım belgesi veya yazarlardan en az birisinin etkinliğe katıldığını gösteren bir belgenin yüklenmesi yeterlidir. Ayrıca kabul yazısı sunulması zorunlu değildir.

  1. Öğretim elemanının kadrosunun bulunduğu kurum tarafından verilenler hariç olmak üzere, akademik faaliyet alanında gerçekleştirdiği faaliyetlere karşılık olarak verilmiş akademik ve sanatsal ödüller teşvik kapsamındadır.
  2. Aynı faaliyetten dolayı birden fazla ödül alınmış ise, her bir ödül için ayrı başvuru yapılmalıdır.
  3. Yayın teşvik ödülleri, çalışma ve proje ödülleri destek kapsamı dışındadır.
  4. Bilim ve sanat kurulu olan kongre, kurultay, sempozyum, konferans ve festival gibi etkinlikler tarafından verilen ödüller teşvik kapsamındadır.

Yalnızca alanındaki özel kurum ve kuruluşlar tarafından araştırmacının alanında yaptığı çalışmalara yönelik bilimsel ve sanatsal ödüller teşvik kapsamındadır.

Yabancı Uyruklu öğretim elemanlarının çalıştırılması ile ilgili mevzuat hükümlerine göre, sözleşmede belirtilen ücretler dışında herhangi bir ödeme yapılması mümkün değildir. Bu nedenle yabancı uyruklu öğretim elemanlarının akademik teşvik ödeneğinden faydalanmaları mümkün değildir.


Kaynak: erciyes.edu.tr